Belgesel

Published on Haziran 12th, 2024

0

Kanun Hükmü belgeseli Almanya’da bir çok kentte seyirciyle buluşuyor!

15 Temmuz Darbesinin ardından, bir gecede Tayyip Erdoğan tarafından çıkarılan bir kararname ile yüzbinlerce kamu çalışanı hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmıştı… Kanun Hükmü belgeseli, bu hukuksuzluğa karşı mücadeleyi anlatan önemli bir yapıt. Belgesel gösterimlerde yönetmen Nejla Demirci de bulunacak.

Avrupa Demokrat Haber Merkezi

Belgesel, sırasıyla, Nürnberg, Augsburg, Ulm, Duisburg, Berlin ve Hamburg kentlerinde gösterilecek. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) tarafından organize edilen etkinlikler hakkında yapılan açıklama şöyle:

Kanun Hükmü belgeseli Almanya’da seyirciyle buluşuyor!

Yönetmen Nejla Demirci, gösterim süresince kendisi burada bizlerle olacak.

Türkiye’de 2016 yılında 15 Temmuz sözde darbe girişiminin ardından bir gecede Erdoğan tarafından çıkarılan bir kararname ile yüzbinlerce kamu çalışanı hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmıştı.  Bugün bu sayı mağdurlar ile birlikte iki milyonu bulmuş durumda. Çıkarılan yasanın ardından gerek hukuksal gerekse hakkını geri alma mücadelesi veren binlerce insanın pratik süreci yaşandı.

Türkiye’nin birçok yerinde işini isteyen Öğretmen, Doktor, Avukat vb. birçok meslekten akademisyenlerin sokak protestolarına sahne oldu. İşte böylesi bir dönemde yönetmen Nejla Demirci bu protestolarda yer aldı. Doktor olan ablasının işten atıldığını haber yaptı. Ve sosyal medya hesabına bir günde altı bin destek mesajı aldı. Bunun üzerine bu haklı protesto eylemlerine farklı bir destek olanağı buldu. Belgesel yapımı ile bu yüzbinlerce mağdurun hukuksuzluğunu gözler önüne sermek ve bunu belgelemek için adım attı.

Dayanışmayı güçlendirmek, mücadeleyi canlı tutmak ve uluslararası arenaya taşımak düşüncesini hayata uygulamak istedi.

Çekimler esnasında Polis tarafından sürekli engelledi, çekimde yer alan ekip arkadaşları ile birlikte defalarca göz altına alındılar. Terörle mücadele ekipleri tarafından sorgulandılar.

2018 yılında yerel mülk amiri tarafından çekimler yasaklandı. Belgesel farklı zorluk ve çabalar ile çekildi. Mahkemeye verildi ve “ifade özgürlüğünün ihlali” olarak davayı kazandı. Belgesel, 2023 Uluslararası Antalya Altın Portakal film festivaline seçildi.  Ancak filmin içeriğine yönelik gerçek dışı açıklama ile Kanun Hükmü Belgeseli festivalden çıkarıldı. Bunun üzerine festival jürisi toplu olarak istifa etti. Festival seçkisinde yer alan diğer filimler de protestoya dahil oldu.

Bütün bu baskılara dayanamayan 60 yıllık Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, kapandığını duyurdu. Ardından Turizm ve Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Kanun Hükmü’nün gösterimini bütün mecralarda yasakladı.

Bu filmin Türkiye’de gösteriminin yasaklanması, festivallere katılımının engellenmesi ve işini kaybedenyüzbinlerce ilerici akademisyenin mağduriyetinin sesini Almanya’da duyurmak için Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) olarak filmi kitlelerle buluşturmak istedik. Sizleri birçok engellemelere rağmen, yoğun emek sonucunda çekilen bu filmin gösterilen alanlarda katılarak destek vermeye çağırıyoruz.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑